Javna rasprava o smanjenju broja odbornika u kovinskoj Opštinskoj skupštini

KOVIN, 28. oktobar 2023 – U Kovinu, kao ni u ostalim opštinama i gradovima u Vojvodini, neće biti za ostatak Srbije najavljenih lokalnih izbora, ali to još ne znači da će odbornici iz ovog saziva ostati u kovinskoj Opštinskoj skupštini. Naime, kako ste mogli da se informišete i na ovom portalu,  polovinom septembra je kovinska Skupština donela odluku da umesto dosadašnjih 45 ubuduće broji 35 odbornika, a sada je u toku, počela prekjuče, javna rasprava o tome, koja će trajati do 9. novembra.

Razlog donošenja ovakve odluka je što je nakon popisa stanovnika u Republici Srbiji za 2022. došlo do smanjenja broja stanovnika u odnosu na popis iz 2011. godine. U Kovinu ih je manje za oko 5.500, pa samim tim je manje i birača, iz čega je proizašla i potreba da se smanji i broj odbornika čime će se redukovati i troškovi održavanja sednica, stoji u obrazloženju, a predlagač odluke je predsednica kovinske opštine Sonja Petrović.

Sve to ne može da prođe bez promene Statuta opštine Kovine, pa je tako jedina izmena koja će biti predmet javne rasprave promena člana 33, koji definiše broj odbornika. Dosadašnja aktuelna brojka 45 menja se, dakle, na 35.

Po okončanju javne rasprave, a najkasnije osam dana potom, odgovarajuća komisija će sačiniti izveštaj, a odluka će biti objavljena na zvaničnoj Internet prezentaciji opštine, navodi se u dokumentima koji prate javnu raspravu.

Foto/ilustracija: zvanična Internet prezentacija opštine Kovin, kovin.rs

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!